Дворец на културата и спорта           Варна
 главна 
 новини архив 
 история на клуба 
 за нас 
 фотогалерии 
 резултати 
 мт"руми и албена" 
 форум                                                   ЗА НАС

 
Мария Чиприянова Филипова
Президент на КХГ "Чар ДКС", заслужил треньор


Мария Чиприянова Сидорова-Филипова е родена на 24 август 1935 г в с.Драгомирова /Свищовско/. Учи в Свищовската гимназия и на един пролетен крос печели първо място и от тогава решава, че е спортистка. Мечтаела е да стане медицинска сестра, но изпуска срока за подаване на документите за медицинския техникум. Тогавашните ръководители на спорта в Свищов и подават документите във физкултурния техникум в Пловдив и с конкурс печели място в учебното заведение. Там за първи път се докосва до спорта - художествена гимнастика. Завършва техникума през 1953 г и по разпределение идва във Варна. Трябва й обаче задължителен 2-годишен стаж за да продължи образованието си. Работи, като учител в у-ще “Стефан Караджа” и заедно с няколко момичета създават първия отбор по художествена гимнастика във Варна.
От 1955-1959 г Чиприянова е студентка във ВИФ-София /настоящата НСА/.
- 1957 г става член на първия национален отбор
- от 1960 г отново идва във Варна, вече като специалист по художествена гимнастика. Едновременно с това продължава и състезателната си дейност.
- 1962 г става носител на званието “Майстор на спорта” - първата жена носител на това звание във Варна.
Работи, като треньор в ЖСК Спартак и преподавател в спортно училище-Варна. Най-големите й успехи, като треньор са свързани с участието на Румяна Стефанова и Деспа Кателиева на 4-то СП във Варна и на 5-то СП в Куба. Чиприянова има над 20 свои състезателки, които са удостоени със званието “Майстор на спорта”.
- 1969 г става първата жена носител на званието “Заслужил треньор” във Варна
- 1973 г става носител на званието “Заслужил деятел”
- 1999 г е обявена за треньор на столетието във Варна
- 2000 г- получава най-високото си обществено признание- “Почетен гражданин на Варна”. От 1989 г създава самостоятелна школа по художествена гимнастика, която прераства в СК ”ЧАР-ДЗИ”, а от 1997 г вече е ЧАР-ДКС. Продължава да търси и създава гимнастички за спорта. Ръководи 10 души екип - треньори, хореографи и корепетитор. От нейната школа към СК ”ЧАР-ДКС” с най-голяма изява са Валерия Динкова с националния ансамбъл девойки и националния отбор по естетическа гимнастика, на Златена Кисьова и близначките Валя и Галя Танчеви – олимпийски, световни, европейски шампионки с ансамбъла на България. Омъжена е за Иван Филипов-известен футболист в миналото. Има две дъщери и трима внука. Дъщеря и Филипа Филипова е едно от „златните момичета” на България, сега старши треньор в клуб „Чар – ДКС”.
Мария Чиприянова, заслужил треньор, председател на СК "Чар - ДКС" доказва, че за професионалиста няма възраст. Пътят и в художествената гимнастика винаги е бил подчинен на девиза: "Да работиш с мен - трябва винаги да си на върха, а да си на върха - трябва да си с характер".
Жизнена, опитна, знаеща, амбициозна. Силно обичаща децата и в това е тайната на нескончаемите й успехи в любимия спорт. Тя е първата гимнастичка, която демонстрира новите упражнения по художествена гимнастика през 1953 г. Член е на първия национален отбор. Първата жена, която получава званието майстор на спорта във Варна - през февруари 1962 г. Като треньор има 22 състезателки, удостоени със званието "майстор на спорта".
Съавтор е на книгата "Ранното обучение в художествената гимнастика".
Работила е в чужди държави за изграждане основите на художествената гимнастика - Германия, Финландия, Виетнам...
За неуморната й спортно-състезателна дейност е удостоена със званието "Почетен гражданин" и треньор на столетието на Варна. Тя е единственият действащ треньор на тази възраст в България. С опита и знанията си помага на младите треньорки, обединява колектива, което допринася успехите на клуба да растат.

 

Вилиана Николова
Административен директор


Завършила е Националната спортна академия. От създаването на клуба е неотлъчно до г-жа Чиприянова.

 

Севдалина Младенова
Корепетитор


Работи в клуба от 1996 г като помага с музикалния съпровод на живо малките дечица да усетят музиката и да я изразяват с движения.


 
Филипа Филипова
Старши треньор


Световна шампионка с ансамбъла на България на Световното първенство в Сараево 1989 година. Носителка на медали от много републикански и международни състезания.Треньор в клуб "Чар ДКС" от .... г. Възпитаничките и Златена Кисьова, Валерия Динкова, Вилия Христова, Кристина Шидерова, Симона Дянкова, Данина Тодорова, Радина Филипова, Силви Каратерзиян, Виктория Стойкова, Илона Минчева, Михаела Христова са многократни носителки на медали и призове от държавни първенства и международни турнири, републикански шампионки в отборната надпревара в категория "Елит" при ДМВ през 2006 г., републиканска титла в отборната надпревара в категория "А" при ДСВ през 2007 г.

 

Дарина Кирякова
Треньор


Член на националният отбор от .... до .... Многократна носителка на медали от международни турнири. Работи в клуб "Чар ДКС" от .... Възпитаничките и Росица Иванова, Невена Костадинова, Борислава Тончева, Яна Димитрова са носителки на медали от Държавни първенства и международни турнири.Завършила е НСА.

 

Анелия Станчева
Треньор


Национална състезателка през 1992-1993 г. Носителка на много медали от държавни и международни състезания. Като треньор работи от 1998 година. В клуб "Чар ДКС" е треньор от 2003 г. С гимнастичките на "Чар" печели бронзов медал от зона, 6-то и 2-ро място на държавно ансамбъл, 1-во място на държавното по естетическа гимнастика. През 2006 г. 2-ро място с ансамбъла на ДСВ. Завършила е НСА.

 

Мартина Стоянова
Треньор


Възпитаничка на клуб "Чар ДКС". Започва да тренира на 5 г. и до 17-та годишнина печели множество медали на държавни първенства и международни турнири. От 2002 година е треньорка в клуба. Възпитаничките и са носителки на златен и сребъран медал от зоново първенство и на бронзови медали от Държавно първенство. През 2007 година завършва Колеж по туризъм.

 

Нина Аврамова
Треньор


Тренирала художествена гимнастика от 6-тата си година до 17-тата си година. Участвала на областни, зонови, републикански и международни състезания. Завършила Средно спортно училище "Г. Бенковски", Варна. Работи в клуба от 2005 година. Малките и грации при децата в категория "Б" през 2007 година се класираха на 5-то място. През 2007 г. завършва бакалавърска степен на специалноста "Счетоводство и контрол" в Икономическия Университет, Варна.

 

Нина Стефанова
Хореограф


Завършила е през 1971 г. хореографско училище. От 1971 г. до 1996 г. е балерина във Варненска народна опера. От 1992 г. е хореограф в клуб "Чар ДКС".

 

Елена Савова
Хореограф


Завършила е през 1993 г. хореографско училище в Русия. От 2006 г. е хореограф в клуб "Чар ДКС".Варна, бул. Княз Борис І
зала Хореография
Дворец на културата и спорта